Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ LGBTQI+ PRIDE ΚΡΗΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΥΛΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ

   Στις 16 Μαρτίου 2016 μέλη του συντονιστικού του LGBTQI+ Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας, παρευρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης, όπου εξετάστηκε το αίτημά τους για την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, στις 9 και 10 Ιουλίου. Παρά το ότι ο κήπος αποτελεί έναν δημόσιο χώρο και όχι ιδιοκτησία της εκάστοτε τοπικής εξουσίας, το Δημοτικό Συμβούλιο αρνήθηκε την παραχώρησή του και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός Φεστιβάλ Ορατότητας σε έναν κλειστό χώρο, όπως το Μελίνα Μερκούρη(!)
   Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, γίνεται ξεκάθαρη, για άλλη μια φορά, η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε δράσεις που εκφράζουν τη φωνή των καταπιεσμένων και από τις οποίες δεν επωφελείται. Είναι φανερό ότι ο Δήμος είναι παραπάνω από πρόθυμος να παραχωρεί δημόσιους χώρους για εκδηλώσεις επιχορηγούμενες από ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ετήσιο Καρναβάλι, ανθοκομικές εκθέσεις, γιορτές κρασιού και κρητικής διατροφής, τα οποία ενώ ενισχύουν το πολιτιστικό προσωπείο του δήμου, δεν δείχνουν το πραγματικό του πρόσωπο, που δεν είναι άλλο από αυτό της προάσπισης των κυρίαρχων συμφερόντων. Δεν ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο Δήμος Ρεθύμνης ήταν από τους πρώτους που παρέδωσε τα στοιχεία παιδιών μεταναστών στη Χ.Α. μετά από αίτησή της.
   Αυτή η στάση του δήμου, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά, μέσω της άρνησης παραχώρησης του Δημοτικού Κήπου για το Φεστιβάλ Ορατότητας, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κρήτη (πέρυσι πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο) αυτοχρηματοδοτούμενα και αυτοοργανωμένα. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει τις ανάγκες των καταπιεσμένων για ορατότητα, ελευθερία και αυτοδιάθεση. Με βάση την κοινωνική πραγματικότητα, η οποία νομιμοποιεί την ετεροκανονικότητα, τα πατριαρχικά πρότυπα, το σεξισμό και την ομοφοβία, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους Φεστιβάλ αποτελούν αναγκαιότητα, καθώς έρχονται σε ρήξη με τις κυρίαρχες πρακτικές, οι οποίες τείνουν να περιθωριοποιούν κάθε μορφή διαφορετικότητας και αντίστασης.
   Ως Συνέλευση Αλληλεγγύης στις/στους μετανάστριες/ες, αναγνωρίζουμε την άμεση σύνδεση της καταπίεσης του φύλου και της σεξουαλικότητας, με την καταπίεση που δέχεται κάθε μετανάστρια και μετανάστης. Καταγγέλουμε κάθε προσπάθεια φίμωσης και απομόνωσης, η οποία συντελείται, είτε με τη διεξαγωγή Φεστιβάλ Ορατότητας σε κλειστούς χώρους, είτε με μετανάστριες και μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΦΥΛΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2Ο LGBTQI+ PRIDE ΚΡΗΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΥΛΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΙΣ/ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ/ΕΣ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου